Brug Excluton

Brug Excluton

Opdrachtgever: Excluton Druten BV
Projectnaam: Brug Excluton
Plaats: Druten
Jaar uitvoering: 2012

Het bedrijf Excluton Druten B.V. bevindt zich langs de Waal in Druten. Het bedrijf bevindt zich nabij een uiterwaarden, waar het dijklichaam onlangs is verwijderd in het kader van een rivierkundige compensatieregel. Om de twee delen van het industrie-eiland te verbinden is er een brug gepland t.b.v. het (zware) vrachtverkeer. Excluton BV heeft voor deze brug demontabel brugdelen aangekocht met een vrije overspanning van 25 m¹. De nieuwe brug heeft een totale lengte van 150 m¹ (in eerste instantie). Tijdens de bouwwerkzaamheden is de brug verlengd tot een totale lengte van 200 m¹.

De brug is opgelegd op 2 landhoofden, ieder gefundeerd op 3 open stalen buispalen B1220/20 en 5 tussensteunpunten, ieder gefundeerd op 2 open stalen buispalen B1420/21.

Hektec heeft in opdracht van Gebr. van ’t Hek de kespen op de palen opnieuw gedimensioneerd, zodat het ontwerp t.b.v. de uitvoering praktischer zou worden. De kespen bestaan uit enkele HEB900 profielen incl. drukschotten e.d.

Hektec heeft in opdracht van Excluton BV de samengestelde brugdekdelen gecontroleerd op sterkte en vervorming, op basis van de specifieke doeleinde van de brug (50 tons vrachtwagen met 6 assen).

Hektec heeft voor de totale brug inclusief fundatie de uitvoeringstekeningen opgesteld en het maatwerk gedaan.